Oliver’s Cider and Perry die blijft verrassen

Tom Oliver is een voormalig hopboer die zich de voorbije decennia volledig heeft toegelegd op de productie van een bijzonder aanbod appel- en perenciders. De productie is gelegen in schoot van de glooiende heuvels kenmerkend voor Herefrodshire. De ciders worden allen gemaakt met oude appel- en peren rassen. Hiervoor werkt Tom samen met het Engelse instituut dat deze rassen in stand houdt. Deze appels worden verzameld, geperst op zijn hoeve en omgezet in een breed scala aan sterk variërende ciders. Tom vertrekt steeds vanuit een sterk respect voor de smaak van het fruit en voor het erfgoed en de tradities uit het verleden. Toch heeft hij ook een sterke interesse in nieuwe concepten, Tom experimenteert continu met nieuwe processen en smaken. Het gamma van Tom varieert van jaar tot jaar, Epikuro brengt voor jullie steeds de beste selectie.

At the hop

Cidrificatie: Een unieke mengeling van traditionele appelrassen wordt ter plaatse geperst en vergist gebruik makend van de wilde gisten die aanwezig zijn op de appelschil. Nadien wordt de cider geïnfuseerd met Cascade en Kazbek hop. 

Smaakpallet: Aroma's van lychee, citrus en hop. Bitterzoete cider met floraal karakter, tonen van citrus en een aangenaam bittere afronk en ondertonen van zomers gras en bloemen. Honingele kleur en lichte parel.  Een speelse cider die de geest opent. 

Serveertips: Benader deze drank met een open geest en geniet van dit exclusieve product met een stukje kaas of salami. 

Alcoholpercentage: 6%

Volume: 50cl

Vintage 2013

Cidrificatie:  Een unieke mengeling van de traditionele Engelse ciderappelrassen (Yarlington Mill, Dabinett, Stoke Red, Ellis Bitter, Foxwhelp) wordt ter plaatse geperst en spontaan vergist. Vervolgens werd deze cider gedurende 18 maand gerijpt op eiken vaten. 

Smaakpallet: Uitermate droge, bittere cider met uitgesproken tannines. Tonen van hooi, leer, kruiden en vanille. Gerookte ondertoon. Complexe cider sterk lijkend op sherry, strogeel en niet mousserend. 

Serveertips: Serveer fis bij een stukje vis of wit vlees. 

Alcoholpercentage: 7,3%

Volume: 75cl

 

Desire

Cidrificatie:  Een unieke mengeling van traditionele appelrassen wordt ter plaatse geperst en vergist gebruik makend van de wilde gisten die aanwezig zijn op de appelschil. De cider wordt vervolgens traag gerijpt en hergist op fles. 

Smaakpallet: Rijke, volle, zoete cider met een fruitig aroma. Zoete aanzet met een mooi uitgebalanceerde evolutie en een lange, volle afdronk. Toetsen van grote rode appel, abrikoos en appelsien. Amberkleurig en prachtig parelend. 

Serveertips: Serveer fris als aperitief of als dessertwijn bij appeltaart. 

Alcoholpercentage: 4,2%

Volume: 75cl

Stoke red

Cidrificatie:  Monocépage van het traditionele appelras 'Stoke red' wordt ter plaatse geperst en vergist gebruik makend van de wilde gisten die aanwezig zijn op de appelschil. Stoke red zijn intens rode appels met een bitterzoete smaak. 

Smaakpallet: Uitgesproken floraal aroma met zoete aanzet en volle afdronk knap uitgebalanceerd door de subtiele zuren en tannines. Complexe maar delicate afdronk. Licht gele kleur, niet mousserend. 

Serveertips: Serveer fris bij een fris slaatje.

Alcoholpercentage: 5,5%

Volume: 37,5cl

Fine Dry Perry

Cidrificatie: Een unieke mengeling van traditionele ciderperenrassen (Blakeney Red, Butt, Oldfield, Red Pear, Winnalls Longdon and Gin) wordt ter plaatse geperst en vergist gebruik makend van de wilde gisten die aanwezig zijn op de schil. Na gisting en rijping volgt een hergisting op fles waarna nogmaals een rijpingsperiode van 2 jaar werd aangehouden. Deze unieke perry is slechts éénmalig verkrijgbaar. 

Smaakpallet: Complexe perry met een knappe evolutie. De aanzet is fris en fruitig met hinten van rabarber en pompelmoes. Stilaan evolueert de smaak naar een lange, droge afdronk die gekenmerkt wordt door robuste taninnes. Lichtgele perry met delicate parels. 

Serveertips: Serveer bij 10°C als aperitief of bij een fris voorgerecht met zeevruchten. 

Alcoholpercentage: 6,9%

Volume: 75cl

Wall of fame

Tom Oliver

Schol!