Zoals in zo vele families wordt kerstavond bij ons gevierd met een gezellig feestmaal. Als aperitief werd een heerlijk glaasje Divona van Johanna Cecillon geserveerd.  Aan de kookpotten staat steeds mijn meter Nicole, die naast haar sappig gevoel voor humor ook wat kent van sappig vlees en de bijbehorende saus. Deze kerst kwam er een heerlijk stukje eend op tafel. Als verassing was de saus dit jaar gemaakt met cider, namelijk met onze demi-sec van Lefevre. Deze cider geeft een heerlijke zoetzure balans mee en was uitstekend gezelschap voor onze eend. Maar ook met fazant of haas combineert deze saus heerlijk. Voorzie hier nog een gratin dauphinois bij, met een appeltje uit de oven en gesmoord witloof, en je hebt een fantastisch feestmaal. Hierbij vind je alvast het recept:

Ingrediënten


  • 2 Sjalotten
  • 1 teentje look
  • klontje boter
  • 25 cl wild of gevogelte fond
  • 1 Flesje lefevre demi-sec 33cl
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel cider azijn (of balsamico azijn)
  • 1 takje thijm
  • 2 blaadjes laurier
  • peper en zout

Recept


Stoof de sjalotten en het teentje look aan in de boter tot ze glazig zijn. Blus vervolgens met de cider en de fond, voeg de thijm, laurier toe en laat voor de helft inkoken. Voeg de honing en de balsamico azijn toe en werk af met peper en zout. Laat eventueel nog wat inkoken tot je de gewenste dikte bekomt.