Lefevre cider tasting

Als je op zoek bent naar een knap verhaal, dan moet je bij Eric Lefevre langs. Gelegen in het pittoreske dorpje Berville op slechts een uurtje rijden van Parijs in het departement Val d'Oise, heeft Erik zijn boomgaard en ciderproductie. Wij kwamen er aan op een heerlijk warme herfstdag en we werden hartelijk verwelkomd door Eric en zijn vrolijke hond Voltere.

Terwijl Voltere vrolijk speelde in de boomgaard en hierbij ongetwijfeld diep filosofische problemen verklaarde, zaten wij neer naast de vijver aan Eriks boomgaard. De filosofie van Erik is om deze boomgaard om te zetten tot een ecologisch voedselbos.

Alles start met de appelbomen, deze oude appelrassen staan afgewisseld aangeplant aanplanting om zo veel mogelijk een natuurlijk bos te benaderen. De bloesems van de bomen worden bevrucht door de 4 bijenkasten die in de boomgaard staan. Als ondergroei zijn vlinderbloemigen aangeplant. Deze leveren niet enkel de levensnoodzakelijke nectar voor de bijen gedurende het hele seizoen, ze bemesten ook de bodem op een natuurlijke manier. Vlinderbloemigen halen immers stikstof uit de lucht en leggen deze vast in de bodem.

In de toekomst worden er ook nog bessenstruiken aangeplant tussen de bomen om het natuurlijke systeem zo dicht mogelijk te benaderen.

Het is ook aan deze vijver dat bij Eric en zijn boezemvriend Ger het idee ontstond om het eeuwenoude familierecept voor cider om te zetten in een commercieel beschikbaar kwaliteitsproduct. We waren dus ontzettend nieuwsgierig om de cider te proeven en ze voldeden volledig aan de verwachtingen. Eric produceert 3 variëteiten, een demi-sec, een brut en een wintercider. Ze worden geproduceerd op basis van het eeuwenoude familierecept waarbij de brut en de wintercider een moderne interpretatie zijn.

De wintercider wordt gemaakt door middel van een vriesdestillatie. De cider wordt bij -18°C geplaatst gedurende 5 dagen. Enkel een deel van het water bevriest en de smaken in de cider worden opgeconcentreerd. (dat woord bestaat niet?) Nadien wordt deze cider geïnfuseerd met kaneel, appelsien en framboos. Het resultaat is een heerlijke smaakexplosie.

We verlieten Berville met een koffer vol cider en met smaak naar meer.