In het najaar waren we te gast bij Johanna Cecillon en haar man Louis. Een prachtig koppel dat een enorme passie heeft voor kwaliteit en smaak: samen gaan ze op zoek naar unieke, perfect uitgebalanceerde ciders. Hiervoor gaan ze te werk volgens oude traditionele methodes. Een vijftal jaar geleden hebben ze een prachtige boomgaard kunnen kopen in het piepkleine Bretoense dorpje La Sevignac. Ze werken steeds met respect voor de natuur. Alle boomgaarden hebben ze in eigen beheer en ze onderhouden hen volgens agro ecologische principes.

De kunst van het cidermaken hebben ze intussen volledig geperfectioneerd. Hun ciders, Divona, Nerios en Nantosuelta, genoemd naar oud Keltische goden van de bronnen, blinken uit in hun kwaliteit en uitgebalanceerde smaak.

Een deel van hun geheim zit hem in de locatie van hun boomgaard. Deze staat op verschillende types grond, van diepe klei-leem gelegen in de vallei tot een ondiepe humuslaag op een ondergrond van graniet op een Zuidelijk gelegen heuvel.

De smaak wordt dus niet enkel bepaald door de unieke appelsoorten maar ook door het verschil in bodem. Deze geeft een mooie mineralogie en complexiteit mee die je zelden vindt in andere ciders.

Uit respect voor de generaties die voor hen gezorgd hebben voor deze uitzonderlijk goed gelegen boomgaarden plantten ze vorig jaar zelf een boomgaard aan met oude appelrassen voor het produceren van cider. Zo investeren ze in de toekomst en het voortleven van de cidertraditie in hun eigen streek.